Kako da budete kreativni? 13 načina

Kreativnost je jedna od najvažnijih veština, nezavisno o kojoj vrsti posla se radi. Ne morate biti genije da biste zadivili šefa, klijenta, poznanika, prijatelja. Uz malo truda i vremena svako može biti kreativan.

Evo nekoliko saveta kako da podstaknete vlastitu maštu:

1. Priuštite sebi dovoljno odmora i opuštanja

Odmor i opuštanje nisu samo značajni za vaše zdravlje, već vas mogu učiniti i mnogo kreativnijom osobom. Ljudima sinu veoma zanimljive i inovativne ideje kada sebi priušte dovoljno sna. Kratak predah od aktuelnog problema ili projekta osvežava um i stvara atmosferu za dobre ideje. Ako osećate da ste zapeli sa poslom, ne bi bilo loše da odete u šetnju ili odigrate partiju tenisa. Najvažnije je da shvatite da nema potrebe da se osećate krivim zbog kratkog predaha, jer dugoročno sebi činite uslugu.

2. Nađite vremena za hobije

Vaša strast prema nečemu pomaže vam da drugačije gledate stvari, jer možete naći sličnosti između postojećeg problema i vašeg hobija. Drugim rečima, vaš hobi biće izvor vaše inspiracije. Zato je jako važno da odvojite vremena za omiljene aktivnosti i probudite vlastitu kreativnost.

3. Izbacite sve misli iz glave

Pokušajte se rešiti reči:  moram, ovako to ide, ovo je jedini način.  Zaboravite na trenutak sve što znate o određenom problemu i krenite iz početka. Krenite ka rešenju na osnovu vlastitih ideja bez obzira na to kako su vas učili i kako ste navikli da rešavate taj problem.

4. Verujte svojoj intuiciji

Razvijajte vašu intuiciju. Sigurno vam se dogodilo da niste poslušali intuiciju iz straha, a kasnije ste žalili zbog toga. Što češće počnete koristiti intuiciju, to će se ona više istančati. Prva ideja koja vam padne na pamet je često najbolje, najlakše i najefikasnije rešenje.

5. Slušajte druge ljude

Slušajte ljude oko sebe i spajajte razne informacije. Ideje su retko proizvod misli bez konkretnih informacija. Najlakše je napraviti nove ideje kombinujući i slažući ono što ste već naučili.

6. Radite stvari koje vas čine srećnim

Odvojite vreme da uradite nešto što vas čini srećnim, što vas raduje, što volite i posvetite se tome.  Meditirajte, idite na plivanje, čitajte nešto i sl. Sve ono što će dovesti do dobrog raspoloženja. Napravite dnevnik, zapišite sve svoje misli.

7. Mislite o pozitivnim stvarima

Razmišljajte o svim situacijama koje dovode do pozitivne energije i vibracija. O događajima iz prošlosti koji su vas činili srećnim, o svojim ljubavima, poklonima koje ste dobijali. Trenuci strasti i ljubavi mogu otvoriti vašu kretivnost.

8. Podstaknite vašu maštu

Pokušajte da zatvorite oči i zamisliti neke scene. Koje detalje vidite, kakav je ambijent?  Pogledajte sve boje, materijale, dodirnite neke. Šta osećate? Šta čujete? Ovo će vas učiniti relaksiranijim i podstaći kreativnu energiju.

9. Probudite inspiraciju

Praktikujte stvari koje pokreću vašu inspiraciju. Okrećite stranice knjiga koje sadrže slike. Slike mogu probuditi vaše misli. Idite u galerije umetnosti, čitajte nešto inspirativno, razgovarajte sa nekim ko  podiže vaše samopouzdanje.

10. Pokušajte sa crtanjem

Ovo može zvučati smešno, ali jedan od najefikasnijih načina da probudite svoju kreativnost je da počnete crtati. Moć crtanja je u tome da vidite stvari drugačije.

11. Razmotrite sve alternative

Budite posebni, drugačiji. Uvek se zapitajte kako da uradite nešto drugačije. I kada vidite rešenje nekog problema, uvek postavite sebi pitanje: „Koji su alternativni načini da to uradim?“  Razvijte mentalni stav da uvek ima drugih načina, čak i ako u tom trenutku deluju nemoguće.

12. Budite otvoreni za sve ideje

Nikad nemojte zatvarati vrata ni jednoj ideji. Cenite svaku, čak i ako u tom trenutku izgleda besmisleno. Ovakav način razmišljanja pomoći će da više kreativnih ideja izbacite na površinu.

13. Razmišljajte na papiru

Sve svoje ideje stavite na papir. Kada se suočavate sa određenim problemom, pokušajte  sat vremena da zapisujete  na papir svaku moguću ideju koja vam padne na pamet. Izaberite najbolje ideje i pojedinačno razmotrite svaku od njih pa na kraju odlučite koju ideju možete i želite realizovati.

Sigurni smo da vam neki od ovih načina mogu pokrenuti kreativnost.

Strategije kreativnosti i inovacija u poslovanju, kao i prednosti koje donosi ovakav vid razmišljanja u biznisu, možete saznati u Vinskoj kući Kovačević, na seminaru Design thinking – podstaknite inovacije i kreativnost na radnom mestu. Iskusni predavač i vrsni ekspert Sonja Jovanović pomoćiće vam da ovladate veštinama ove metodologije, kako biste je mogli koristiti u gotovo svim projektima na kojima radite, i u svim njihovim fazama.