9 načina kako da vaša internet prodaja bude bolja

Povećanje internet prodaja je glavni cilj mnogih preduzeća, podjednako velikih i malih. Bez obzira da li vodite maloprodajnu firmu ili radite za ogromnog giganta e-trgovine kao što je Amazon. Internet prodaja malo liči na pogodak u kuglanju, izgleda mnogo lakše nego što zapravo jeste.

Srećom, postoji na desetine načina na koje možete obezbediti više prodaja preko interneta, od kojih mnoge možete implementirati odmah.

U ovom postu ćemo razmotriti 9 takvih strategija.

1. Dizajnirajte sjajan sajt

Lep dizajn sajta utiče na povećanje prodaje. Takvi sajtovi su često prilično jednostavni, izgledaju odlično i dobro funkcionišu.

Dizajn veb stranice ima još jednu važnu ulogu – on prenosi šta je najvažnije i šta korisnik dalje treba da uradi.

Svaku stranicu na vašem veb sajtu treba da organizujete tako da motiviše korisnike da preduzmu radnje koje vi želite da se izvrše.

2. Uključite live chat

Internet prodaja i njeno povećanje dosta zavisi i od live chat-a.

Live chat omogućava vašim klijentima da razgovaraju na sajtu direktno sa vama ili čet botom. U svakom slučaju, oni mogu postavljati pitanja o vašim proizvodima ili uslugama i dobiti odgovore u realnom vremenu.

Prema istraživanju FurstPerson-a, skoro 80% kupaca neće kupiti proizvode od kompanije na internetu, ako brend nema live chat.

3. Prikažite izjave kupaca i znake poverenja

U današnjem okruženju društvenih medija, povratne informacije kupaca nikada nisu bile važnije. To znači da vam oni mogu pružiti jedno od najdragocenijih oružja u vašem arsenalu – njihove izjave o zadovoljstvu.

To može biti odličan način za povećanje prodaja preko interneta, jer stvara poverenje u vaš brend.

Ako vaše preduzeće ima bilo kakve profesionalne akreditacije (čak i nešto rutinsko kao što je članstvo u vašoj lokalnoj privrednoj komori), stavite ove signale poverenja na vaš sajt.

4. Stvorite osećaj hitnosti

Mnogi potrošači pozitivno reaguju na podsticaje koji stvaraju osećaj hitnosti – od posebnih vremenski ograničenih ponuda do proizvoda sa ograničenim količinama.

Iako su načini da to postignete različiti, neke strategije mogu biti efikasnije od drugih.

Na primer, ako ne možete da koristite ograničene količine proizvoda da privučete potencijalne klijente, možda možete ponuditi finansijski podsticaj kupcima da odmah reaguju, kao što su besplatna poštarina ili popust.

Tako ćete obezbediti željeni broj internet prodaja.

5. Ponudite jaku garanciju za povrat novca

Često je jedan od najčešćih razloga odustajanja od kupovine strah od rizika, odnosno želja da se izbegne pogrešna odluka i potencijalni gubitak.

Zašto bi neko kupovao vaše proizvode? Šta ako ne rade ili se kupcu ne svide?

Čak i male kupovine mogu da nose rizik od kajanja. Zato prevaziđite ovaj prigovor od početka nudeći garanciju povrata novca.

Što više rizika uklonite iz odluke potencijalnog kupaca, veća je verovatnoća da će se javiti povećanje prodaje.

6. Ciljajte Lookalike publiku na Facebooku

Jedan od najboljih načina da se poveća online prodaja je korišćenje podataka o vašim postojećim kupcima da biste pronašli ljude poput njih. Facebook reklame vam dozvoljavaju to kroz ciljanje lookalike publike.

Svoje podatke učitavate na Facebook, koji zatim ukršta sopstvene podatke (i informacije trećih posrednika podataka) da kreira podudarnosti na osnovu kriterijuma koje navedete.

Ovo vam omogućava da kreirate visoko ciljane Facebook oglase da privuku korisnike Facebooka koji su vrlo slični vašim postojećim kupcima.

7. Dodajte što više mogućnosti plaćanja

Ok, vaše preduzeće prima kreditne kartice. Šta je sa uplatama preko PayPal-a? Ili Payoneer-a?

Potrošači imaju više izbora nego ikad ranije u pogledu načina na koji plaćaju robu i usluge, a ne preferira svako korišćenje kartice.

Ponudom više opcija za plaćanje, uključujući i novije usluge koje postaju sve popularnije na mobilnom uređaju, olakšavate klijentima da kupuju od vas.

Sigurno je da može biti gnjavaža da optimizujete svoj sajt za sve opcije plaćanja, ali to je odličan način za povećanje internet prodaja. Posebno ako korisnici vašeg sajta pretežno dolaze preko mobilnih telefona.

8. Utičite na povećanje prodaje optimizacijom za mobilne uređaje

Pretraga na mobilnim uređajima je uveliko nadmašila pretraživanje na desktop računaru.

Ako ne želite da vam prodaja stoji ili opada, od ključne je važnosti da vaš sajt bude optimizovan za mobilne uređaje.

Amazonov sajt je odličan primer kako mobilna e-trgovina treba da se radi. Ali nisu vam potrebni resursi Amazona da biste stvorili upečatljivo korisničko iskustvo za posetioce na mobilnom uređaju.

9. Koristite remarketing da biste zaključili što više online prodaja

Bez obzira da li pokrećete Google kampanju ili Facebook reklamnu kampanju, potrebni su vam vreme, novac i trud da biste ostvarili rezultate.

Pridobijanje novih kupaca je teško, a pretvaranje tih kupaca u stalne potošače je još teže.

Tu nam može pomoći remarketing. Sigurno se pitate kako?

Pa tako što kada se korisnik zainteresuje za vaš proizvod i poseti vaš sajt, sistem ga zapamti. U narednom periodu tom korisniku možete plasirati reklame kroz neki od oglašivačkih sistema.

To je ono kada pretražujete hotele u nekom mestu na Booking-u, a u narednom periodu gde god se okrenete, ponude hotela vas prate. To je remarketing.

Ako radite na povećanju online prodaja, morate da počnete sa isprobavanjem tehnika kojih se vaši konkurenti još nisu setili. Da biste to učinili, morate mnogo da testirate i tražite kreativne načine. A pre toga dobro da istražite. U tome vam može pomoći Dimitrije Ostojić na workshopu Pronađite nove kupce i povećajte online prodaju – najbolje prakse digitalnog marketinga. Na ovom jedinstvenom događaju ćete saznati kako da sa jednostavnim i brzo primenjivim sistemima pronađete nove kupce i značajno povećate prodaju koristeći internet i online kanale komunikacije.