Kako da se motivišete za posao?

Ne možete da se naterate da počnete posao na vreme i da u tome istrajete. Nemate snage ili koncentracije da uradite sve kako treba. Optužujete sebe za loše rezultate. Posao vam je obiman, frustrirani ste brzinom obavljanja zadataka, pod stresom ste, entuzijazam vam je splasnuo. Problem je u motivaciji za posao.

Kako da sve ovo ostvarite, tj. kako da se motivišete za posao? Motivacija je usmeravanje snage vaših osećaja prema cilju. Kada vas inspiriše neki veliki cilj, neki izvanredan projekat, sve vaše misli su usmerene ka tome. Vaš um prevazilazi granice, vaša svest se širi u svim pravcima i vi se nađete u novom, ogromnom i divnom svetu. Neiskorišćene snage, znanja i talenti oživljavaju i vi otkrivate da ste mnogo snažnija osoba nego što ste to ikad i sanjali.

1. Ne čekajte inspiraciju za posao. Posao započnite odmah. Budite uporni, ne dozvolite da vas išta pokoleba. Najlakše je odustati. Ako budete čekali da se pojavi inspiracija za rad, verovatno je nećete ni dočekati. Ne možete čekati da se „poklope sve kockice”. Da budete vedri, raspoloženi, nadahnuti… Odlika savršenih zaposlenih jeste da rade i kada su loše volje.

Šta da radite kada nemate inspiracije?

Jednostavno počnite da radite bez nje. Kad počnete raditi, može vam se dogoditi da vas to što završili neki zadatak ili rešili problem podstakne na dalji rad.

2. Ispunite neophodne preduslove za rad:

• Uredite prostor za rad (kancelariju, radni sto, fioke…) Urednost je pola posla.
• Obezbedite optimalne uslove (temperaturu, svetlost i sl.)
• Budite odmorni (vrlo važno za posao je da imate dovoljno sna).

3. Planirajte vaš posao. Priprema je 90% uspeha, preduslov svega. Možete raditi stihijski, bez plana, ali će to znatno usporiti efekte rada. Za dobre i brze rezultate morate planirati. Napravite plan, stavite ga na mesto gde će vam stalno biti pred očima i držite ga se. Napravite dnevni, ali i mesečni plan. I pridržavajte ga se.

4. Koristite strategiju „grudva snega”. Vrlo dobar način da se motivišete za posao jeste strategija „grudva snega”.

Kako ona izgleda?

Odaberite jedan zadatak. I od njega započnite proces rada. Na taj način ćete jedan zadatak, deo projekta i sl. savladati na lak i jednostavan način. To će povećati vaše samopouzdanje i motivaciju. Poput grudve snega koja se kotrlja i povećava, tako će se i vaše naredne aktivnosti u poslu vezati za prvi uspešno obavljen zadatak.

5. Nemojte preplitati nekoliko zadataka. Postoje razne smetnje prilikom procesa rada. Sve one se ne mogu eliminisati. Ali ono što sigurno možete da uradite je da ne zadajete sebi nekoliko stvari u isto vreme. Veoma je bitno da se usredsredite na jedan zadatak i uradite ga najbolje što možete. To će povećati vaš nivo motivacije što će značajno uticati da zadatak završite mnogo brže.

6. Ne gledajte negativno na greške. One su važan deo vašeg napretka u poslu. Ako ne grešite, onda stagnirate, ne razvijate se, ne napredujete. Uspeh na poslu je rezultat pripreme, teškog rada i učenja iz grešaka.

7. Razmišljajte o ciljevima. Bendžamin Mejs je jednom rekao: “Životna tragedija nije u nedostizanju vašeg cilja. Tragedija je u tome da nemate cilj koji trebate ostvariti.”

Vrlo važan faktor vašeg motivisanja za posao jeste ciljevi koje ste projektovali. Rad je korak ka njihovom ostvarenju.

Koje buduće ciljeve možete da zacrtate?

• Dobra plata. Da budete finasisjki nezavisni, da živite od svog posla.
• Posedovanje odgovarajućih veština. Da posedujete veštine koje danas nemate.
• Napredak u karijeri. Vredan i marljiv rad može da vam omogući veću šansu da napredujete na poslu.

8. Poštujte sopstvene rokove. Racionalno procenite rokove pri kojima ćete stići do ostvarenja vaših ciljeva i pridržavajte ih se. Odgađanje je prvi korak ka neuspehu i znak slablenja motivacije

9. Mislite pozitivno o budućnosti. Pozitivno razmišljanje o budućnosti, će ojačati vašu motivisanost, podstaći vas na dalji rad i povećati verovatnoću da vam budućnost bude svetla.

10. Rešavajte probleme na vreme. Ako imate problema sa nekim zadatkom, nemojte taj problem potiskivati, suočite se s njim i odmah počnite da radite sistematski na njemu, ulaganjem većeg napora.

11. Okružite se pozitivnim osobama. Bitno je da kad god možete budete okruženi vedrim i pozitivnim osobama koje vas razumeju i koje pokazuju interes za vaše probleme na poslu. One će vam mnogo značiti u trenucima kada naiđe „kriza rada”, odnosno kad vam uopšte ne ide sa poslom. Kroz verbalnu ili neku drugu pomoć.

Otkrili smo vam na koji način možete da motivišete sebe, a kako možete da motivišete vaše zaposlene da učestvuju u kompanijskim aktivnostima saznajte na dvodnevnom seminaru Employee engagement u hotelu Borkovac,  na kojem ćete, od odličnih predavača Nenada Sićevića i Borisa Kolakovića, saznati sve što Vam je potrebno da biste kreirali strategiju internih aktivnosti i inicijativa kojima ćete motivisati Vaše zaposlene da postanu ambasadori jednog zdravog i kvalitetnog brenda.