Na ove 4 stvari posebno obratite pažnju – ako želite da zaposlite najbolje moguće digitalne stručnjake

O kojoj god firmi ili branši da je reč, digitalni stručnjaci su neophodni za razvoj biznisa. To su, zapravo, svi oni ljudi koji rade sa digitalnim tehnologijama, te imaju razvijene visoko tražene digitalne veštine (programiranje, digitalni marketing, digitalni dizajn, razvoj mobilnih aplikacija, automatizacija…). Bez digitalnih stručnjaka, evidentno, nemoguće je danas ostati u trci, a kamoli biti ispred konkurencije.

E sad, kako uopšte doći do njih – naročito onih kvalitetnih – kada je potražnja na tržištu mnogo veća nego ponuda? A kada ih i nađete, kako izabrati najbolje, one koji će dati pun doprinos razvoju vašeg biznisa?

Predstavljamo vam 4 vrlo bitne stavke na koje treba posebno da obratite pažnju prilikom regrutacije i selekcije digitalnog kadra.

1. Osećaj za biznis

Ovo je genralno važno za bilo kog zaposlenog – svesnost o kompaniji u kojoj radi, njenim ciljevima i rezultatima. Ali za digitalne stručnjake je ova veština posebno značajna, jer je digitalni svet mesto beskrajnih mogućnosti i izazova. U takvom dinamičnom okruženju treba znati opstati i uspeti.

Da li vaš budući zaposleni ima poslovne sposobnosti i u kojoj meri znaćete ako on svoja dostignuća prezentuje na konkretan način, kroz prizmu doprinosa razvoju firme. Takođe, praćenje trendova i iznošenje novih ideja je dobar znak da neko razmišlja dugoročno.

2. Radoznalost i želja za znanjem

Radoznalost je osobina koja omogućava otvorenost ka novim idejama i iskustvima, te orginalnost i kreativnost. Takođe, radoznale osobe imaju izraženu želju za učenjem, što je neophodno za rad u digitalnom svetu, koji se non-stop menja i razvija.

Šta može da ukazuje da je neko radoznao? Kroz biografije i razgovor proverite da li je kandidat pohađao neke kurseve i uložio u dodatno usavršavanje, da li je skoro išao na neke konferencije ili seminare, šta čita ili sluša kako bi ostao u toku sa trendovima… Sve su to dobri pokazatelji da neko ima radoznao um.

3. Stil rada

Obavljenje digitalnih poslova često izlazi iz okvira formalnog. Pa tako, digitalni stručnjaci ne moraju da budu vezani za kancelariju, nije neophodno da imaju fiksno radno vreme ni striktni dres kod, komunikacija može da se odvija uživo, ali i online…

Sve su to različiti stilovi rada i svakako da treba da proverite šta kandidat u tom smislu očekuje, a šta vi realno nudite. U suprotnom, produktivnost zaposlenog može da strada.

4. Neophodne ljudske osobine i veštine (soft skills)

S obzirom da je digitalni svet u konstantnoj promeni, praktično je nemoguće da neko sve zna. Zato su „hard skills“ (tehničke veštine) bitne, ali su „soft skills“ (lične osobine i sposobnosti) one koje pomeraju granice uspeha.

Po najnovijem istraživanju koje je sproveo LinkedIn, ovih 5 veština su najtraženije i najpotrebnije biznisu u 2020. godini: kreativnost, moć uveravanja, sposobnost saradnje sa drugim ljudima, prilagodljivost i emocionalna inteligencija. Ne propustite priliku da kroz intervju saznate više detalja o kandidatu i njegovim mekim veštinama. Jer će one i te kako uticati na njegov efektivan rad.

Nadamo se da će vam ove smernice dobro doći u potrazi za odgovarajućim zaposlenima.

Ukoliko želite da o temi digitalnih tehnika i zapošljavanja digitalnih stručnjaka saznate više, u septembru u hotelu Borovac u Rumi održaće se seminar: Najbolje tehnike digitalnog marketinga. Odlični predavač Dimitrije Ostojić, daće vam pregršt praktičnih saveta kako da povećate prodaju koristeći najbolje tehnike digitalnog marketinga.