Želite da imate najbolje radnike – bez da ulažete veliki novac i vreme? Da li ste probali employer brending?

Umesto da pare vrte gde burgija neće, probajte sa lepa reč i gvozdena vrata otvara.

Jer to je employer brending ili brendiranje poslodavca – strategija koja vam, čuvajući i novac i vreme, može dovesti kvalitetne kandidate, koji će želeti ne samo da rade, nego i da se za vašu firmu bore. Plus, uz pomoć ove strategije i postojeći zaposleni će biti lojalniji i motivisaniji.

Sve to, na kraju, dovodi do veće produktivnosti i boljeg poslovanja – i to čak za 202%.

Nemojte da vam jedini adut bude plata

Jer kod milenijalaca, generacije koja sada dominira na tržištu rada, dobra plata nije ni jedina ni presudna u izboru poslodavca. Štaviše, istraživanja pokazuju da 88% milenijalaca smatra da je izuzetno bitna korporativna kultura i reputacija kompanije, a čak 67% njih bi pristalo da radi za manju platu ako je firma na dobrom glasu.

Jasno je da se odnos snaga na tržištu poslova promenio i da kompanije više ne vuku sve konce. Nekada su dominantno firme birale buduće zaposlene, a danas kandidati biraju buduće firme.

I tu presudnu ulogu igra da li ste „tagovani“ kao poželjan ili nepoželjan poslodavac. Da li od vas treba bežati ili vas treba juriti.

U svetu bez tajni lako je biti dobar/loš/zao

Internet zna o svima sve, pa i o vašoj firmi. Ko ste, šta ste, kako poslujete…

I to je prvo mesto gde kandidati traže informacije o vama pre nego li pošalju CV. Guglaju vas, traže po društvenim mrežama, raspituju se po formumima… I to čak 75% kandidata radi.

Ako je vaša online reputacija dobra, ako ste aktivno radili na tome da izgradite pozitivan employer brend, vi ste na konju. Možete postati izbor za čak 84% kandidata koji bi napustili trenutnu firmu i zaposlili se u onu sa boljom reputacijom. Ali, ako su vaši potencijalni zaposleni pročitali negativne stvari o vama, u opasnosti ste da čak 55% njih odbije da radi za vas.

Niste, međutim, spašeni ni ako ne nađu ništa. Jer će 37% kandidata jednostavno preskočiti oglas za posao ukoliko o firmi ne mogu da nađu informacije na internetu. Ako ljudi ne znaju da ste vi dobar poslodavac, džaba sva dobrota.

Zato, neka vas uvek i svuda bije dobar glas

Promovišete vaše vrednosti i prednosti rada kod vas na sve strane: na vašem sajtu, portalima za zapošljavanje, društvenim mrežama, forumima, blogovima, oglasima za posao, sajmovima za zapošljavanje…

Jer ćete tako steći brojne prednosti:

  • smanjenje troškova zapošljavanja za 43%
  • duplo brže pronalaženje dobrih kandidata
  • duplo bolji kvalitet i kvalifikovanost kandidata
  • zadovoljnije i lojalnije zaposlene
  • bolji učinak poslovanja i do 202%.

Krenite u aktivnu izgradnju employer brenda – a kako to najbolje da uradite otkriće vam Marko Vidović, Employer Branding Manager u kompaniji Engineering Software Lab. Marko će u Vinskoj kući Kovačević, u Irigu održati seminar o employer brendingu, na kome će vam predstaviti kako kandidati mere poželjnost poslodavca, efikasne načine brendiranja poslodavca, kako da radite sa različitim budžetima i merite rezultate. A dobra stvar je što ćete, nakon predavanja, imati priliku i da učestvujete u interaktivnoj radionici.

Ako ste deo višeg menadžmenta, HR, marketing ili PR sektora, vi ste ključni igrači employer brending tima. Za vas je ovaj događaj odlična prilika da dođete do proverenih i korisnih informacija i efikasno sprovedete brendiranje poslodavca u delo.