Da li vas vaši zaposleni vole?

Ako se pitate da li vas vaši zaposleni vole, onda ste verovatno na korak od ulaganja u kvalitetan employer brand, ali ako i dalje ne brinete o tome, očekujte da će vaše poslovanje početi da slabi u narednih nekoliko godina. A to sigurno ne želite.

Odnos snaga na tržištu je promenjen i sada su kandidati ti koji biraju poslodavce, a ne obrnuto. 9 od 10 ljudi u vašoj firmi bi rado prešlo kod poslodavca sa boljom reputacijom, a vaš konkurent koji brine o svom employer brendu štedi čak 50% više budžeta po kandidatu prilikom procesa selekcije, u odnosu na vas.

Zašto je employer brand važan?

Znate li da plata danas zauzima tek treće mesto na listi faktora koji utiču na odluku o promeni radnog mesta kod ljudi? Pre nje su kompanijska kultura i osećaj ostvarenosti. Ova dva elementa su osnovni činioci kvalitetnog employer branda. Poslodavac koji brine o svojim zaposlenima učiniće svoju firmu kvalitetnim mestom za rad, učiniće sve da se svaki glas u timu čuje i jednako računa, biće reprezent kompanijskih vrednosti i svojim primerom će pokazati dnevno da je sve to mnogo više od „prazne priče“.

Zapravo, employer branding je mnogo više od šarenih lejzi begova i kancelarija za stoni fudbal ili igrice. To je proces implementiranja pravih vrednosti kroz ceo tim i kroz sve slojeve firme, briga o zaposlenima i aktivno osluškivanje njihovih potreba i ambicija.

Ušteda prilikom zapošljavanja je samo jedan od benefita. Kompanije koje imaju razvijene timove koji brinu o ovome zadržavaju svoje zaposlene mnogo duže, samim tim imaju stabilan tim koji poznaje brend i radi na njemu. Dodatno, ovakvi poslodavci imaju mnogo bolji pristup kvalitetnim kadrovima koji posle nekog vremena sami počinju da se interesuju za otvorene pozicije u ovakvim firmama.

Kakva je situacija u Srbiji?

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito, zar ne? Verovali ili ne, i na našim prostorima postoji značaj broj firmi koje aktivno ulažu u employer branding i zapošljavaju ljude koji se brinu o zadovoljstvu zaposlenih, ali i komunikaciji ka javnosti koja predstavlja poslodavca kao poželjnog za različite profile kandidata.

Trenutno su u ovom segmentu najaktivnije IT kompanije koje su u svakodnevnoj borbi za seniore sa ozbiljnim iskustvom, i upravo benefitima i dodatnim vrednostima pokušavaju da se istaknu u moru poslodavaca koji bi želeli da se domognu njihovih veština. Primetićete da su se uloge ovde potpuno promenile.

Jedan od employer branding eksperata, Marko Vidović, koji trenutno radi upravo na toj poziciji u kompaniji Engineering Software Lab, pričaće upravo na ovu temu na seminaru o Employer brandingu koji će se održati u prelepoj vinariji Kovačević. Ne propustite priliku da i vi čujete najnovije prakse i trendove u ovoj oblasti i da naučite kako i sami da primenite to u svojim kompanijama i kako da privučete najbolje talente.